sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

JOS HALUAT NEULOA PIENIÄ MYSSYJÄ; VINK VINK =)

TÄSSÄ suora copy pasteaminen YLE sivuilta, kuva ei onnistunut.

Neulojat pelastavat Jorvin vauvat sideharsopipoilta
julkaistu to 29.3. klo 15:20, päivitetty pe 30.3. klo 14:27
Korissa on esillä monenkirjavia lankoja, joista syntyvät vauvapipot.

Kuva: Yle

Hoitaja esittelee vauvapipoja.
Hoitajat penkovat vauvapipokasaa.
Korissa on esillä monenkirjavia lankoja, joista syntyvät vauvapipot.

Artikkeliin liittyvä ääni- ja kuvamateriaali:

Katso Uudenmaan uutisten juttu aiheesta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri antoi vuoden alussa synnytysosastoille ohjeen, ettei vastasyntyneille enää laiteta päähän sairaalan puuvillapipoja, koska niiden peseminen maksaa ja hävikkikin on melkoinen. Espoossa Jorvin synnytysosaston kätilöt eivät ohjetta purematta nielleet vaan alkoivat neuloa vauvoille pipoja itse.
Innostuitko ajatuksesta?

Pipo neulotaan ohuesta vauvalle sopivasta puuvilla- tai villalangasta (ns. vauvalanka).

Silmukkamäärä riippuu langasta ja käsialasta, vastasyntyneen päänympärys on 33-37 senttiä.

Kaikenlaiset pipot käyvät, kirjo- koriste- pitsi tai vaikka kaksoikeinkaksnurinneuletta.

Pipoja voi lähettää osoitteeseen: Jorvin sairaala/synnytysosasto, Turuntie 150, 02740 Espoo.

Säästöohjeen mukaan vastasyntyneille leikataan päähine verkkonauhaputkilosta. Se ajaa kyllä asiansa vauvan pään suojana ja lämmittäjänä, mutta kätilöitä ulkonäko ei miellyttänyt. Niinpä käsitöistä innostuneet kätilöt alkoivat itse neuloa pipoja lahjaksi vastasyntyneille.

- Me ei oikein tykätty siitä tuubista, se teki vauvan jotenkin sairaan lapsen näköiseksi, kun niitä usein käytetään kun on tikkejä tai tippa päässä. Me neuloimme pipoja ensin itse, ja annoimme niitä muun muassa sunnuntailapsille. Neulomisurakka on kuitenkin melkoinen, kertoo kätilö Airi Kilpiäinen.
Neulojilla aina tekemisen tarve

Kilpiäinen on aktiivinen martta ja hoksasi laittaa toiveen pipoista myös Uudenmaan Marttojen kautta muillekin martoille. Sitä kautta se levisi Facebookiin ja muualle Suomeen. Nyt pipoja onkin kertynyt pikkuhiljaa synnytysosaston henkilökunnan huoneen nurkassa olevaan laatikkoon.

- Kyllä meillä Suomessa on aika lailla tällaista yhteisöllisyyttä ja halua auttaa. Ja neulojilla on aina tekemisen tarve. Olen saanut toistakymmentä viestiä, joissa kiitellään sitä, että löytyi taas jotain tekemistä, Kilpiäinen naurahtaa.
Lisää pipoja kaivataan

Kaikkiaan vapaaehtoisten neulomia pipoja on jaettu vauvoille parisataa kappaletta ja viimeisen parin viikon aikana pipoja on tullut postin kautta nelisenkymmentä. Lisää kuitenkin kaivataan, sillä Jorvissa syntyy vuosittain noin 3600 lasta. Kätilö Airi Kilpiäisen mukaan pipoja voi neuloa ja lähettää rohkeasti.

- Pipoja voi meille huoletta lähettää, koska näitä vauvojakin syntyy koko ajan lisää. Ei tämän tarvitse päättyä tähän vuoteen, me voimme jakaa näitä niin kauan kuin näitä pipoja tulee, Kilpiäinen sanoo.

Kilpiäinen itse on neulonut viitisenkymmentä pipoa Jorvin vauvoille. Mitään neulomisohjeita hän ei kuitenkaan halua antaa. Sen verran ohjetta kuitenkin tulee, että langaksi sopivat ohuet puuvillaiset ja villaiset vauvalangat ja vastasyntyneen päänympärys on noin 33-37 senttiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti